Det finns inga genvägar men det finns senvägar.

November 1, 2022

-Se till att inte ta en senväg!

Att bli riktigt bra på någonting, mer eller mindre vad som helst, kommer att ta tid men det kommer också vara värt det. Men som du vet så är det inte helt enkelt att bli riktigt bra på någonting.

“Everybody has the will to win; few people have the will to prepare to win.”

- Bob Knight

Tips att tänka på mot din väg att nå din drömutbildning och förändra ditt liv.

#1

Hur lång tid är du beredd att göra det här?

Det är den enskilt mest betydande faktorn som avgör hur bra du kommer att bli. Hur länge är du beredd att plugga till högskoleprovet för att nå din drömutbildning som kan komma att påverka hela ditt liv. De som ger in sig i något och är långsiktiga kommer att bli betydligt mycket bättre. Vad är då lång tid när det kommer till en sak som högskoleprovet? Jag skulle säga minst 1 år, men upp till 3-4 år kan det vara värt att komma in på din drömutbildning som läkare t.ex.

#2

Hitta en mentor.

Hitta någon som redan är expert och bryr sig om att du lyckas det är hemligheten till en bra mentor. För att vara en bra mentor räcker det inte att du fått 2.0 på högskoleprovet, det krävs mer än så. En riktig god mentor-/elev relation är över en lång tid och mentorn bryr sig att du lyckas. Och ibland också kunna vara lite jobbig genom att ställa krav och peka ut när du inte håller din del t.ex. Det här skulle exempelvis vara en duktig privatlärare.

#3

Börja med det som är viktigt.

Ofta kan 20% av innehållet ge dig 80% av resultatet. Exempelvis så är algebra väldigt central i högskoleprovet. Börjar du med att lära dig den så har du kommit en lång bit på vägen.

#4

Plugga mindre, testa dig mer.

Det jag menar är att du kommer behöva såklart arbeta med kunskapsinhämtning. Men du kommer behöva automatisera så mycket som möjligt för att kunna göra det här snabbt. En tumregel jag skulle säga är att ⅓ av tiden består av kunskapsinhämtning och ⅔ består av att lösa uppgifter, lösa uppgifter och lösa uppgifter!

Lycka till med dina studier!

Jimmy Svensson

leg.gymnasielärare

OnlineMatte