Tips

Kommer jag någonsin lyckas med mattedelen i högskoleprovet?

April 25, 2022

Varför är mattedelen på högskoleprovet så svår och vad behöver jag göra för att klara den?

Det är egentligen inte avancerad matte på högskoleprovet. Det är mestadels från gymnasiets första mattekurs (ma1) och en del från gymnasiets andra mattekurs (ma2). MEN högskoleprovet är under en hög tidspress vilket gör att du behöver ha väldigt goda kunskaper om grunderna inom matematik. Provskaparna är också mycket skickliga på att skapa kluriga uppgifter på icke så avancerad matematik. 

Det som också gör att mattedelen är svår på högskoleprovet är att matematik är till mestadels ett skolämne. Det är något man lär sig i skolan och inte utanför skilt från svenska och engelska som är mycket mer något vi fortsätter att lära oss efter skolan och även under skolåren är ämnena något vi lär oss utanför skolbänken i vår vardag. 

Med det sagt är matte också ärligt brukar jag kalla det. Det jag menar då är att du kommer få ut det du väljer att stoppa in. Det går inte att göra halvdant eller oseriöst. 

  1. du behöver lägga ner tiden 
  2. du behöver göra det så kvalitativt som möjligt med en plan och ett mål
  3. följ planen

Det är enkelt men inte lätt!

Med det här inlägget vill jag bara säga att alla ni kan klara det. Vissa behöver kanske lägga ner mer tid än andra av olika anledningar som att man varit borta från matten länge, hade dålig mattelärare i grundskolan, eller helt enkelt saknat motivation att lära sig matte. Men nu när du har hittat din drömutbildning hoppas jag att det ger motivation nog om inte bara den där sköna dopamin-kicken att lösa matteproblem räcker som motivationsboost. 

Lycka till!

Jimmy Svensson
leg.gymnasielärare
OnlineMatte